Publicerad den

Kasta ut månglarna från Pajala

Pajala kommun, Tornedalens pärla, har sedan decennier varit hårt utsatt för arbetslöshet och utflyttning. 2012 nådde kommunen bottenrekordet när det gäller antalet boende med sina 6 300 invånare.

Att glädjen blev öronbedövande när man fann stora malmfyndigheter i kommunen som var brytvärda är lätt att förstå. Vad som däremot är omöjligt att förstå är den svenska statens mineralpolitik som i en jämförelse med världens alla andra exportörer av malm är unikt marknadsliberal.

I Sverige går det till så att staten ansvarar för att leta reda på var eventuella malmfyndigheter finns. När man funnit en malmkropp värd att bryta försvinner allt förstånd, eftersom man då gratis erbjuder vilket bolag som helst att ta upp malmen och sälja den. Den ersättning som gruvbolaget sedan ersätter staten och markägare med är två promille av mineralvärdet. Den här högerextrema politiken betyder i klartext att man inbjuder vilket bolag som helst att ta upp malmen för att sälja den. Här finns inte plats för seriositet eller annat. Detta faktum gör att allsköns lyckosökare och riskkapitalbolag flockas kring dessa malmfyndigheter för att göra ett snabbt klipp. Staten och kommunerna får ordna med logistik, bostäder och allt annat utan att det kostar gruvbolaget en krona. Ovanpå arbetslöshet och avfolkning drabbas de hårt plågade pajalaborna nu också av värsta sortens bolagsskojare. Northland Resources är det utländska riskkapitalbolag som lade beslag på malmen i Pajala.

Snabbt blev Northland Resources kommunens största arbetsköpare med ca 200 anställda. Då malmbrytning är en mycket kostsam verksamhet även vid dagbrott förklarade bolaget i oktober 2012 att tillgång på kapital för långsiktig verksamhet inte var något problem; nu i februari 2013 meddelar företaget genom ett informationsläckage att företaget är bankrutt, det fattas 2,5 miljarder kronor.

Vad som skett i Pajala visar att SKP:s krav på att naturtillgångarna skall ägas gemensamt är en förutsättning för långsiktig och miljövänlig verksamhet. Vinster företagen generar skall givetvis komma kommunerna till del där de har sin verksamhet.

Att staten överhuvud taget kunde komma på den fullständigt befängda tanken att till Pajala inbjuda Northland Resources är totalt obegripligt, inte minst med tanke på att man i sina närmaste grannkommuner, Gällivare och Kiruna, har ett av världens mest framgångsrika gruvbolag, aktivt sedan minst 100 år tillbaka i tiden, LKAB.

Pajalas befolkning behöver en lugn och planerad industriutveckling, inga riskkapitalister – Kasta ut månglarna.

Sveriges Kommunistiska Parti