Bättre begagnad

100 kr

Artikelnr: 0099 Kategorier: ,

Beskrivning

Boken ”Bättre begagnad” är en berättelse från den tid, då privatbilismen gjorde sitt intåg i vårt land. Ett intåg, som kom att medföra en teknisk och ekonomisk revolution för såväl den enskilde individen som för samhället i dess helhet.

Bilen blev någonting av den nya tidens husgud och statussymbol. Alla hade inte råd ännu att hålla sig med en sådan husgud, men i hoppet om ett ekonomiskt mirakel skaffade man sig ändå en.

Nicke Bergström tillhörde denna kategori. Men för hans vidkommande vände sig snart det ekonomi¬ska miraklet i sin motsats. Visserligen gav bilen oanade fartupplevelser och frihetsäventyr, men samtidigt krävde den också sitt pris. Som alla avgudar fordrade den ständiga offer och ofta blev det familjen, den tårögt ängsliga hustrun Hilda och de två barnen lill-Stina och Pelle, som fick stå för offergåvorna.

Bildyrkaren Nicke Bergström får ett tragiskt slut i berättelsen. Bilguden för honom allt för tidigt in i evigheten. Och om nu berättelsen oavsiktligt skulle råka ha ett visst verklighetsunderlag, så återstår bara att hoppas att upplösningen blev en helt annan och att verkligheten sålunda för en gångs skull vore lite ljusare och barmhärtigare än dikten. Alla husgudar och statussymboler till trots…

Ytterligare information

Vikt 244 g
Författare

Fred Eriksson