Opinionsyttring mot FRA-lagen utanför riksdagen 18 juni 2008 kl. 8.30–21.45

Rapport från SKP Salem

När vi anländer till folksamlingen utanför rikdagen vid halv nio på morgonen är det redan fullt ös. C:a 500 människor har samlats. Under ett par timmar skanderar vi i takt med trumman: Stoppa F R A!  Stoppa F R A!  Ljudväggen är enormt tät och akustiken utmärkt där mellan väggarna, den torde höras väl in. Stämningen är beslutsam; det finns inget tvivel om viljestyrkan bakom orden. Där finns plakat med siffrorna ”1984”, syftande på George Orwells bok med samma namn, liksom plakat med texten: ”Storebror ser dig”, med ett stort öga på. Ser även ett par masker som tagna från nämnda bok, som även de påminner oss om vilket samhälle som är att vänta. Många tyckte att regeringen borde avgå. Andra tänkvärda saker som sades var att ett folk ska inte vara rädd för sin regering, men en regering ska vara rädd för sitt folk, samt att en regering som får jobba ostört gör ett dåligt jobb. Ett intressant påstående till orsaken bakom FRA-lagen är att den är ett beställningsjobb av USA för att de ska kunna avlyssna all trafik från Ryssland.

Flyers delas ut till riksdagsledamöterna när de kommer. Riksdagsledamöterna Lage Rahm och  Lars Ohly  kommer ut, ställer sig på trappan och ser gillande på vår stödtropp. Lage Rahm håller oss underrättade om vad som händer därinne;  (Tack Lage!) vi får veta turerna kring ärendet; återremissrundan och beslut om ytterligare partidebatt med avslutande omröstning då vi får komma in och sitta på läktaren.

(v) delar ut papper där det står att de KU-anmäler FRA-hanteringen.

Lage Rahm, Maria Wetterstrand, Mehmet Kaplan och Lars Ohly lånar megafonen och säger några uppmuntrade ord till oss, vilket uppskattas. De står sedan kvar en stund och skanderar med oss: Stoppa F R A! Stoppa F R A!

Vädret är snålblåsigt om än inte kallt; vi småfryser i våra vita klädesplagg och ett tag regnar det lite. Större delen av demonstranterna avviker efter några timmar, men många kommer åter under dagen/kvällen.

De ungdomsförbund vi ser är en ensam SSU-flagga och Grön ungdom. Några ungvänstertjejer står och ser bortkomna ut med en antikommunistisk banderoll.

På kvällen är en representant från Journalistförbundet på plats och delar ut några Nej-till-FRA-flygblad riktade till riksdagsledamöterna.

En moderat riksdagsman (äldre man) går fram till några av oss och frågar vad som pågår; han säger sig på fullt allvar helt okunnig om vad FRA-lagen innebär och dess negativa konsekvenser. Fredrik Reinfeldt är i Österrike och ser på fotboll; några pojkar som via en medhavd dator får vetskap om detta ser ut att vilja kasta upp av vämjelse över statsministerns ansvarslöshet och brist på respekt för Sveriges befolkning i denna svåra stund då borgarna slutgiltigt avrättar demokratin.

I riksdagen
röstas lagen igenom: 143 ja mot 138 nej; efter mycket väntan och rigorösa säkerhetskontroller (fick lämna ifrån mig ett papper med en sångtext på, samt ta av mig byxskärpet) fick vi vid 19.30 sätta oss på läktaren. Det dröjde dock inte länge förrän ett gäng råbarkade, snaggade typer dök upp. De rådgjorde intensivt med ordningsvakter och uniformerade poliser och ställde sig strax och vrålstirrade öppet på oss i en glasläktare på sidan av oss. När debatten och omröstningen c:a klockan 21.30 var klar; eskorterade de oss ut, utan att vi fick veta vilka de var eller vad de ville oss. Efter idogt frågande framkom dock att någon hade ringt in dessa element under förevändningen att vi skulle komma att ställa till bråk – fastän inte minsta tendens av det slaget överhuvudtaget förekommit under hela dagen. Elementen visade sig vara specialpoliser/SÄPO o.dyl. Att syftet var att skrämma oss rådde inget tvivel om. Väl ute samlas alla en stund för att sjunga.

Vi går, omskakade av att lagen röstades igenom, omskakade av det sätt vi behandlats på, till tåget hem på darrande ben genom sommarkvällen – MEN Kampen fortsätter för ett öppet och demokratiskt samhälle fritt från förtryck, självcensur och avlyssning!!  Till FRA: Ni kan aldrig tysta oss!

Partivis fördelning av rösterna:
För utskottet: 80 m, 23 c, 21 fp, 19 kd
För res.: 105 s, 1 fp, 19 v, 13 mp
Avstod: 1 fp
Frånvarande: 25 s, 17 m, 6 c, 5 fp, 5 kd, 3 v, 6 mp = 67 ledamöter

Länkar:

Mer om den avslutande debatten:  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2007/08:132

Sammanfattning av beslutet hittar du på: http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3120&doktyp=betankande&bet=2007/08:F%C3%B6U15