Publicerad den

9 maj

I maj 1945 slutade andra världskriget i Europa. Den 7 maj befriades Norge, den 8 maj undertecknade Tyskland en villkorslös kapitulation i Berlin och den 9 maj firades segerdagen. Filmbilder från segerparaden i Moskva tränger sig på där fascismens standar som skördat mer än 25 miljoner sovjetmedborgares liv blir till en skrothög. Aldrig mera krig!

Kriget i Asien fortsatte tre månader till. Men det fascistiska Japan var nära en kapitulation och att fälla två atombomber på de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki var ingen militär nödvändighet för USA. Det var planerat mord, en testmöjlighet för den senaste vapentekniken och en styrkedemonstration gentemot Sovjetunionen. Andra världskrigets över 50 miljoner döda får inte glömmas.

EU har gjort 9 maj till Europadagen. Enligt den logiken ska den Europeiska Unionen ses som garant för fred och säkerhet. Det är att slå blå dunster i ögonen på oss. EU började inte som något fredsprojekt utan var från början en exklusiv ekonomisk gruppering av västeuropeiska stater, en kraftsamling för en restaurering av ekonomisk makt. Och tänkt som trumfkort mot socialismens landvinning efter kriget.

EU bröstar sig med att bevara freden inom Europa. Men EU-stater har styckat sönder Jugoslavien och tvingar det grekiska folket på knän. Den pågående kapitalistiska krisen blottar starkt motsatta intressen mellan länderna. EU för krig utanför sina gränser som i Afghanistan och ser sig som aktör i den globala ekonomiska konkurrensen. Så länge kapitalismen existerar förs krig om råvaror och dominans. Sverige är med – stödjer USA:s kamp mot terrorism, strävar mot NATO-medlemskap och är internationell vapenleverantör.
I många länder har den 1945 slagna fascismen fått nya anhängare och invandringen är den nya måltavlan. Så länge kapitalismen existerar och alstrar nya kriser är demokratin i fara och fascismen inte slutgiltigt besegrad.

Aldrig mera krig och fascism!
Försvara alliansfriheten!

Stockholm den 8 maj 2012
Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)
Partistyrelsen