Stoppa det smygande övertagandet av Ukraina!

De pågående händelserna i Ukraina blir alltmer alarmerande och drastiska. I ett flertal regioner har välorganiserade radikala grupper tagit makten med våld. Det är inga öppenhjärtliga förespråkare för humanitära rättigheter som satt tonen men väl dolda fascistiska element.

Idoler till Hitler sitter redan i makten i de baltiska staterna. Nu skyndar de för att ta makten i Ukraina och har gått så långt att de förbjudit Ukrainas Kommunistiska Partis aktivitet i två regioner. Förbudet mot kommunism är det tydligaste tecknet på den gryende fascismen. Det finns ingen spontanitet i det som nu händer i Ukraina. Dessa processer är styrda av erfarna marionett-mästare som erhöll sina färdigheter vid omstörtandet av Jugoslavien, Georgien, Libyen, samt länder i Asien, Mellanöstern och Latinamerika.

Västs politiker och diplomater leder öppet händelserna och slagsmålet i Ukraina, precis som om det inte vore en suverän stat, men en av deras kolonier. Deras aktiva uppviglare och agent-provokatörer kommer från Polen och de baltiska staterna. Inblandningen i Ukrainas interna angelägenheter är brutal och saknar motstycke. Varje försök att skapa ordning resulterar i beskyllningar om överdrivet våld, utpressningar och hot om sanktioner.

Tekniken i hur man griper makten är densamma som 2004, d.v.s. genom att skapa kaos och våld på gatorna. Men den nuvarande ”översta klassen” i Ukraina visade sig vara oförmögen att dra lärdomar av historien. Bristande handlingskraft hos delar av makten likställer läget och tillfredsställer de som har som mål att skapa ett inbördeskrig i Ukraina, samt dra in och förslava det i EU, den Europeiska Unionen.  Vi kan inte ignorera denna, den farligaste trenden av förstärkta fascistiska manifestationer i Europa.

Vi fördömer det smygande försöket att göra en statskupp i Ukraina. Vi uppmanar alla vänster-, patriotiska- och antifascistiska krafter att höja sina röster mot de fascistiska elementens försök att gripa makten i Ukraina.

Vi uttrycker vår solidaritet och stöd med kommunisterna i Ukraina.

Initiativtagare till uttalandet:

Ryska Federationens Kommunistiska Parti

Vitrysslands Kommunistiska Parti

Armeniens Kommunistiska Parti

Georgiens Förenade Kommunistiska Parti

Republiken Moldaviens Parti för kommunister

Kazakhstans Kommunistiska Parti

Azerbadjans Kommunistiska Parti

Moldovas Kommunistiska Parti

Moskva, 28 januari 2014

Ett stort antal partier har efteråt undertecknat uttalandet, däribland Sveriges Kommunistiska Parti.