Publicerad den

Polisbrutalitet känner inga gränser

Stockholm den 3 juni 2020. Foto: Skärmdump/Youtube

De enorma protester som följt efter det brutala mordet på George Floyd har spritt sig över världen och igår ägde de rum även i Stockholm. Precis som i andra länder bemöttes de med brutalitet från polisens sida, som med hänvisning till förbudet att samlas fler än 50 personer samtidigt upplöste demonstrationen med våld. Vid flera tillfällen använde polisen pepparsprej mot demonstranterna och minst två personer frihetsberövades.

Även den svenska polisen har en historik av våld och övergrepp som framför allt riktar sig mot minoriteter i landets olika förorter. Oftast begränsar sig våldet till misshandel av olika slag, både inne på polisstationerna och ute i samhället, men ibland leder det till regelrätta mord, såsom skedde i Husby häromåret.

Den svenska polisen skiljer sig inte från polisen i andra länder: den är överallt den härskande klassens redskap för att hålla befolkningen i schack och bevara den rådande ordningen. För att kunna göra detta behöver man rekrytera människor som inte drar sig för att använda våld, vilket också leder till att man skapar en poliskår av mer eller mindre fascistoida element. På något annat sätt kan det heller inte vara i ett kapitalistiskt samhälle, som med jämna mellanrum behöver använda våld för att befästa systemet.

Sveriges Kommunistiska Parti uttrycker sin fulla solidaritet med de som över hela världen kämpar mot polisen, för rättvisa och för en annan värld!