Publicerad den

EKI: Solidaritetsuttalande med Kuba

Det Europeiska Kommunistiska Initiativet fördömer och förkastar USAs pågående imperialistiska intervention i Kuba. Det är en cynisk och kriminell manipulation för att kunna ingripa i Kubas interna angelägenheter i en tid när dess folk konfronterar pandemin. Denna farliga utveckling avslöjar alla de som närt falska förhoppningar om Biden-administrationen. Det USA som är ansvarigt för tusentals döda och miljontals smittade under pandemin låtsas hycklande att de bryr sig om det kubanska folket – samtidigt som de själva har upprätthållit en kriminell blockad mot det kubanska folket i decennier. De vägrade till och med att lyfta blockaden under pandemin, vilket ändå inte hindrade Kuba att utveckla fem vaccin och att bidra med medicinsk personal till flera länder runt om i världen för att bekämpa pandemin. Istället kunde kubanerna erbjuda lektioner i humanitet och internationalistisk solidaritet. Ansvaret vilar också tungt på EU, eftersom unionen tillsammans med USA och för sina egna intressen fortsätter den falska propagandan om ”mänskliga rättigheter i Kuba”.

Vi uttrycker vår fasta solidaritet med Kubas Kommunistiska Parti och det kubanska folket, som är de enda som är ansvariga för att utforma sin framtid.

Den imperialistiska interventionen kan inte radera ut vad den kubanska revolutionen åstadkommit.

Vi intensifierar våra aktiviteter och höjer våra röster: bort med händerna från Kuba och dess folk!