Flaggor på tornen

75 kr

Artikelnr: 0045 Kategorier: ,

Beskrivning

År 1920. Fortfarande utkämpas de sista striderna i inbördeskriget. Men det unga sovjetlandet tar itu bygga upp sitt fredliga liv. Detta år organiserar historieläraren Anton Makarenko (1888 – 1939) på uppdrag av folkutbildningsavdelningen en koloni för ungdomsbrottslingar. Där samlades de barn vars föräldrar dog under kriget, av epidemier och svält, de barn som skingrades över hela Ryssland av krigsstormen. Att ta hand om hem- och föräldralösa barn blev Makarenkos viktigaste livsuppgift. Under sina 15 år långa pedagogiska verksamhet i Gorkijkolonin och i Dzerzjinskijkommunen uppfostrade Makarenko hundratals ungdomar till förnuftiga människor med hög moral, högt utvecklad estetisk känsla och stora krav. Tack vare sitt nya pedagogiska system som han utvecklat under dessa år kan Makarenko jämställas med världens mest framstående pedagoger.

Hans fina litterära begåvning hjälpte honom att framställa sin pedagogiska teori i en skönlitterär form och på så sätt göra den tillgänglig för alla. Makarenko har skrivit flera romaner, noveller, pjäser och filmmanus som numera ingår i hans samlade verk i sju band. Särskilt populär bland läsare i olika länder är hans ”Vägen till livet”, en bok om barnkolonin uppkallad efter Maxim Gorkij och ”Flaggor på tornen”, ägnad barnkommunen uppkallad efter Felix Dzerzjinskij. Den sistnämnda romanen är hans litterära som kom ut 1939 postumt.

I alla Makarenkos böcker framträder klart hans egen personlighet, personligheten hos en kämpande och tänkande människa som en gång fick beröm av Maxim Gorkij i följande ordalag: ”Ni är en fantastisk människojätte, av den sort som Ryssland verkligen har stort behov av”. Och alla de gångna åren och det ständiga intresse som människor i olika länder visar för Makarenkos författarskap och hans personlighet gör att vi kan tillägga, att det gäller både Ryssland och hela mänskligheten.

”Barnuppfostran är vårt livs viktigaste område. Våra barn är framtida medborgare i vårt land och i hela världen. De kommer att skapa historia. Våra barn är framtida föräldrar vilka i sin tur ska uppfostra sina barn. Våra barn måste bli utmärkta medborgare och goda föräldrar. Men inte nog med det: Våra barn är vår ålderdom. En korrekt uppfostran betyder en lycklig ålderdom för oss, en dålig uppfostran betyder för oss framtida lidanden, tårar och skuldkänslor inför andra människor.”

ANTON MAKARENKO

Ytterligare information

Vikt 637 g
Författare

Anton Makarenko