Publicerad den

Den 8 januari utbröt i Indien den största arbetarstrejken någonsin

Uppskattningsvis 250 miljoner människor deltog och 10 fackförbund och mindre fackföreningar slöt upp. Strejken ägde rum vid en tidpunkt då stora delar av Indien protesterat mot den BJP-ledda regeringens hinduiska nationalism och aggressiva politik som riktats mot arbetarna i landet. Regeringen, som leds av premiärminister Narendra Modi. Arbetare i hela Indien har kämpat emot den nuvarande regeringens antifolkliga politik.

Motståndet intensifierades när den indiska ekonomin drabbades av en av de kraftigaste prishöjningarna i historien, en rekordhög arbetslöshet och en stor ekonomisk tillbakagång. Arbetarna kräver ett förbud av privatisering av företag inom den offentliga sektorn, en bra lönelag samt omfattande pensioner. De kämpar också för ett universellt erkännande av rätten till att bilda fackföreningar och skydd av alla framsteg i arbetarrättigheter som görs i landet, i form av befintliga arbetsregler och lagar.

Samtidigt har även studenterna och fakulteterna vid universitetet varit inblandade i en månadslång protest mot avgiftshöjningar och har också varit i framkanten av protesterna mot Narendra Modi-regeringens diskriminering av religiösa minoriteter genom nya lagar om medborgarskap (CAA). Högerstudenter och beväpnade hindufascister har angripit studenterna med ett tjugotal skadade som följd. Även studenthemmet i Delhi har vandaliserats medan polisen tittade på. Vänster- och oppositionspartier i Indien fördömde starkt händelsen. Det kommunistiska partiet i Indien (Marxist) Politbyråmedlemmen Brinda Karat sa att detta var ett klart besked om att regeringen skulle gå ut för att bryta studenternas kamp mot avgiftshöjning.

Sveriges Kommunistiska Parti fördömer å det kraftigaste de indiska fascisternas, polisens och den reaktionära regeringens våld. SKP önskar också våra indiska kamrater, arbetare och studenter, fullständigt seger i sin kamp!