Publicerad den 1 kommentar

Mot all upprustning; mot imperialismen!

Med bakgrund mot den ryska invasionen av Ukraina tar regeringen och statsministern tillfället i akt och rustar upp militären. Den tidigare planerade upprustningen kommer nu att genomföras ännu snabbare.

Det var ett av de budskap som statsminister Magdalena Andersson gav i sitt tal till nationen igår och det är ett budskap som reflekterar de ökade motsättningarna i världen och i det kapitalistiska systemet.

Syftet är emellertid inte att försvara folkrätten eller ett suveränt lands rätt till självbestämmande, såsom Andersson hävdade, utan det är att stärka kapaciteten att gripa in i omvärlden till försvar av de svenska storföretagen.

En stark svensk militär kan mer effektivt försvara de svenska företagens expansion, liksom svenska vapen i ukrainska händer i slutändan försvarar de svenska investeringarna i området i konkurrens med bland annat Ryssland.

Därför uttalar vi oss med all kraft mot all upprustning.

Sveriges Kommunistiska Parti kan inte stillatigande se på när den svenska imperialismen rustar upp och gör sig redo för krig och konflikt.

Hade folkrätten spelat någon roll för de som säger sig värna den, så hade man respekterat Malis rätt till självbestämmande; man hade respekterat både Iraks och Afghanistans rätt att själva välja sina säkerhetsarrangemang och man hade inte sålt vapen till Saudiarabien, som använder dem mot Jemens folk.

Folkrätten under kapitalismen är propaganda. Den används när den behövs och göms undan och ignoreras när den är i vägen. För kapitalet räknas profiten, inte människan.

Politisk enighet för imperialismen

När nu Vänsterpartiet har vänt sin kappa efter vinden och även de accepterat vapenleveranserna till Ukraina så är en bred politisk enighet i riksdagen uppnådd. Det är en politisk enighet på kapitalets och imperialismens sida. Det är en politisk enighet på krigets och militarismens sida.

I riksdagen sitter nu enbart representanter för försvarsindustrin, för det expansionistiska svenska monopolkapitalet och för upptrappning av motsättningarna.

Vi vägrar att vara del i denna enighet och vi fortsätter att kräva ett absolut stopp för allt militärt, politiskt och ekonomiskt stöd till Ukraina.

Vi fortsätter att också kräva ett omedelbart stopp för det imperialistiska angreppet på Ukraina och på det ukrainska folket.

Vi upprepar den enkla sanning som är den enda vägen fram till en bättre värld: fred mellan folk; krig mellan klasser!

1 svar på “Mot all upprustning; mot imperialismen!

  1. […] Parti uttalar sig därför mot all upprustning och mot imperialismen. Uttalandet finns på partiets hemsida och att läsa här på […]

Kommentarer är stängda.