Ett steg framåt, två steg tillbaka

25 kr

Artikelnr: 0002 Kategorier: ,

Beskrivning

När det pågår en långvarig, hårdnackad och häftig kamp, börjar vanligen efter någon tid de centrala, huvudsakliga stridsfrågorna framträda, av vilkas lösning kampanjens slutgiltiga utgång är beroende och i jämförelse med vilka alla små och bagatellartade episoder i kampen allt mer och mer träder i bakgrunden.

Så förhåller det sig också med vår inre partikamp, som redan under ett halvt år fängslat alla partimedlemmars uppmärksamhet. Och just emedan jag i den översikt av hela kampen, som här förelägges läsaren, varit tvungen att beröra många småsaker som egentligen har obetydligt intresse, mycket käbbel som i själva verket inte har något intresse alls, just därför vill jag redan från början

fästa läsarens uppmärksamhet på två verkligt centrala huvudpunkter, vilka har ett kolossalt intresse, som otvivelaktigt äger historisk betydelse och utgör de aktuellaste politiska frågorna på dagordningen i vårt parti.

Den första av dessa frågor är frågan om den politiska betydelsen av vårt partis uppdelning i en »majoritet» och en »minoritet», som utformades på partiets andra kongress och som skjutit alla tidigare uppdelningar av de ryska socialdemokraterna långt i bakgrunden.

Den andra frågan är frågan om den principiella betydelsen av nya Iskras ståndpunkt i de organisatoriska frågorna, försåvitt denna ståndpunkt verkligen är principiell.

Den första frågan är frågan om utgångspunkten för vår partikamp, dess källa, dess orsaker, dess grundläggande politiska karaktär.

Den andra frågan är frågan om denna kamps slutresultat, dess final.

Ytterligare information

Vikt 260 g
Författare

Lenin

Boktyp

Häftad